Protest faţă de demolarea Palatului „Adevărul“ din Bucureşti
P

AcasăAdevĕrulProtest faţă de demolarea Palatului „Adevărul“ din Bucureşti

Demolarea clădirii istorice în care au funcţionat redacţia şi tipografia Ziarului „Adevărul“, cotidian înfiinţat în 1888 de Alexandru Beldiman, a provocat protestul unui grup de jurnalişti şi intelectuali care condamnă ferm dispariţia unui reper al istoriei României.

Condamnăm, cu toată puterea, demolarea sediului istoric al Redacţiei „ADEVARUL“ – din Strada Sărindar, 9-11, ce astăzi poartă numele marelui sau director Constantin Mille – templu al ziaristicii democratice naţionale, crimă a ignoranţei împotriva istoriei României”, se afirmă în textul protestului

Citeste mai mult: adev.ro/qszp3f

Mai multe informaţii despre Palatul Adevărul, pe Reptilianul.ro.

„Palatul” Adevĕrului, ridicat pe strada Sărindar nr. 11, se dorea a fi o replică română a „palatului” ziarului Figaro din Paris. Construit sub supravegherea arhitecților Șt. Ciocârlan, R. Galinger și I. Galinger, „palatul” din București era de fapt o clădire cu două etaje, cuprinzătoare totuși pentru ceea ce însemna redacția, administrația și tipografia Adevĕrului în 1898, dar care urma să devină neîncăpătoare foarte curând.

Încă din primele zile ale anului au fost mutate aici mașinile tipografice, precum și redacția și administrația. „Sala de Depeși”, înaltă, era flancată, la dreapta și la stânga, de câte o galerie unde se aflau birourile administrației, secția de abonamente etc. Instalațiile tipografice fuseseră montate jos, la subsol. Pereții scărilor care duceau la etaj erau împodobiți cu mari afișe colorate ale presei române și străine. La etaj se aflau birourile redacției, arhiva, biblioteca, zețăria, zincografia, fototipia, precum și birourile direcțiunii. Inaugurarea festivă a noului sediu, care a adăpostit redacția Adevĕrului până la suprimarea ziarului în 1937, a avut loc într-o duminică, la 3 mai 1898, în prezența a circa 500 de invitați, printre care: A. Vlahuță, V. Gh. Morțun, C. D. Anghel, V. Valentineanu, V. M. Kogălniceanu, pictorul Jiquidi, Vintilă C. A. Rosetti, G. Ranetti, D. Nanu ș.a.

mai mult la  Palatul Adevĕrul – REPTILIANUL

 

Lasă un răspuns

Articolul precedent
Articolul următor

Must Read

- Advertisment -

Latest Posts

Descoperă mai multe la Adevěrul •Ĕ• Dimineața ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura