Constantin Graur, director al ziarelor „Adevĕrul“ şi „Dimineaţa“ la începutul secolului trecut, este considerat de istorici unul dintre cei mai importanţi jurnalişti români din perioada interbelică. Graur a militat pentru libertatea dreptului de exprimare, fiind şi primul ziarist român care a scris despre condiţia muncitorilor, dar şi care s-a opus făţiş extremismului.

Prima ediţie specială a unui ziar românesc a apărut în 1914. Pe 15 iulie, în ziarul „Adeverul“ era comentată pe larg asasinarea lui Franz Ferdinand, arhiducele Austriei, de către studentul sârb Gavrilo Princip, în timpul unei vizite oficiale în Sarajevo. În paginile ziarului, spunea regretatul istoric botoşănean Ionel Bejenariu, preocupat de biografiile marilor personalităţi ale culturii române, articolele erau creionate cu o mare precizie de un jurnalist botoşănean – Constantin Graur.

„Constantin Graur este una dintre cele mai importante personalităţi ale ziaristicii româneşti, un om al cărui destin s-a împletit cu munca de jurnalist din adolescenţă până la sfârşitul vieţii sale şi despre care, în ciuda notorietăţii de care s-a bucurat şi a faptului că timp de peste un deceniu şi jumătate a fost director a două celebre ziare româneşti «Adevĕrul» şi «Dimineaţa», aproape nu se mai vorbeşte“, ne spune istoricul botoşănean Gheorghe Median.

Citeste mai mult: adev.ro/pbaua2

Lasă un răspuns